NVKA Nieuwsbrief 2016 nr 3

Terugblik ledenvergadering 17-6-2016
Op de laatste ledenvergadering in Amsterdam hebben de leden twee nieuwe bestuursleden gekozen waardoor het bestuur van de NVKA weer voltallig is. De twee nieuwe leden zijn: Prof. dr. Thomas Rustemeyer, hoogleraar dermato-allergologie en arbeids-dermatologie aan het VUmc in Amsterdam en Cobi Oostveen, bedrijfsarts en voorzitter Platform bedrijfsartsen-consulten oncologie (BACO). Voor hun CV verwijs ik naar de website van de NVKA, www.nvka.nl.

De overige bestuursleden zijn dr. Teake Pal, klinische arbeidsgeneeskundige, Prof. dr. Roy Gerth van Wijk, hoogleraar allergologie ErasmusMC, penningmeester en dr. Leo Elders, bedrijfsarts-klinisch arbeidsgeneeskundige, voorzitter NVKA.

Tijdens de ledenvergadering is er voor gekozen om het profiel van de klinisch arbeidsgeneeskundige verder uit te breiden met een beschrijving van de klinisch arbeidsgeneeskundige werkzaam in de arbeidsrevalidatie. Daar zal het komende jaar verder aan worden gewerkt. Ook zal getracht worden om hiervoor een opleiding te ontwikkelen. Een en ander zal weer in handen worden gegeven aan een commissie die nog zal worden benoemd.

Terugblik 9-de jaarcongres Allergie en werk op 7-10-2016
Het congres werd gehouden bij NDC den Hommel in Utrecht. In totaal bezochten 70 collega’s het congres, waaronder allergologen en dermatologen. De waardering voor dit congres met 8 sprekers waaronder 2 hoogleraren was zeer goed.

Eerst werd een introductie verzorgd over allergie en werk. Daarna werden de thema’s allergie en beroepsgebonden longaandoeningen, allergie en beroepsgebonden dermatologische aandoeningen en omgevingsfactoren en werk, waaronder Chroom 6 blootstelling behandeld.

De dag die qua weer wat somber begon eindigde in zonneschijn, een reflectie van de goede sfeer die er overigens de hele dag heerste. Voor volgend jaar beraadt het bestuur zich weer op een nieuw jaar-congres maar dan is het tevens een jubileumjaar voor de NVKA. Het is dan precies 10 jaar geleden dat het werd opgericht. Tijdens de komende ledenvergadering in december, een datum is nog niet bekend, zullen de leden zich kunnen uitspreken over het onderwerp van dit 10-de jaarcongres in 2017.

Klinische Arbeidsgeneeskunde (niet) in de nieuwe Arbowet 2016
Kon het bestuur recent nog melden dat minister Asscher zijn best zou doen om aandacht te geven aan de klinische arbeidsgeneeskunde, in de voorgestelde wijzigingen van de Arbowet is hier echter niets over terug te vinden.. De NVKA en de klinisch arbeidsgeneeskundigen hebben dus helaas de regering nog niet aan hun zijde weten te krijgen. Er is nog enige hoop gevestigd op het amendement dat is aangeno-men van de leden Schut-Welkzijn en Tanamal.

Zij stellen dat: Overwegende dat bij ziekte niemand alleen patiënt of werknemer is, maar beiden en dat werk een belangrijk deel uitmaakt van het leven van mensen en werken helpt bij herstel etc. arbo-curatieve samenwerking belangrijk is maar nog onvoldoende van de grond komt.
Zij verzoeken daarom de regering een werkprogramma te ontwikkelen waarbinnen de curatieve zorg en de arbeidsgeneeskundige zorg samenwerken aan het voorkomen van langdurige arbeidsuitval, wat leidt tot minder ziekteverzuim van werknemers en daarmee ook tot minder lasten voor de werkgever. De Kamer wordt over de voortgang voor 1 februari 2017 geïnformeerd.

Het bestuur zal contact opnemen met de twee genoemde Kamerleden om hen te informeren over het belang van klinisch arbeidsgeneeskundige zorg als onderdeel van de arbo-curatieve samenwerking.
Over het vervolg zult u op de ledenvergadering in december nader worden geïnformeerd.

Portfolio’s leden op de website
Een van de leden van de NVKA heeft het bestuur geattendeerd op het feit dat er nog steeds geen portfolio’s van individuele leden zijn geplaatst op website.
De voorzitter heeft het betreffende lid excuses aangeboden en er is per direct gestart met overleg met de webmaster om deze afspraak na te komen. Binnenkort kunt u de ontwikkeling daarvan volgen op de website. Ook hierover zult u tijdens de komende ledenvergadering in december nader worden geïn-formeerd.

Namens het bestuur
Leo Elders, voorzitter NVKA
© 2017 NVKA | stuur een email naar het secretariaat