2016 congres
Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde

2016 NVKA congres Allergie en werk

Op vrijdag 7 oktober 2016 houdt de Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (NVKA) haar negende jaarcongres. Het congres is getiteld Allergie en werk.

De prevalentie van allergische aandoeningen is de afgelopen decennia fors toegenomen. Met name de prevalentie van allergische rhinitis, astma en eczeem is hoog. Het is dan ook niet verrassend dat deze allergische aandoeningen in het werk een belangrijke en een vaak onderschatte rol spelen. Daarnaast kunnen bepaalde vormen van allergie zich manifesteren als interstitiële longaandoeningen en zelfs beroepsgebonden anafylaxie.

Allergische aandoeningen hebben vaak een grote invloed op het dagelijkse leven, school en werk. De socio-economische impact is hoog. De diagnostiek en management van werkgerelateerde allergieën is vaak complex. Kennis van de vele potentiële allergenen, triggers en hun blootstelling is noodzakelijk. Het vaststellen van causale factoren is vaak ingewikkeld. Veelal is het een arbeidsintensief proces. Voor een aantal triggers – bijvoorbeeld laag moleculaire stoffen die astma kunnen veroorzaken - zijn de diagnostische mogelijkheden beperkt. Ook is vroege detectie van allergieën niet altijd eenvoudig, terwijl te laat ingrijpen – met name astma – leidt tot irreversibele veranderingen. Luchtweg- en huidklachten kunnen door het werk ontstaan maar ook onder invloed van het werk verergeren. Minstens zo belangrijk is dat een onderscheid gemaakt wordt tussen werkelijke en vermeende allergieën. Daarnaast kunnen andere omgevingsfactoren dan allergenen een invloed hebben op het werk.

Het zal duidelijk zijn dat de complexiteit van allergische aandoeningen in en door het werk nauwe samenwerking vereist tussen de klinisch- en arbeidsgeneeskundige, de bedrijfsarts en medisch specialist. Ook samenwerking tussen medisch specialisten – allergologen, dermatologen en longartsen – onderling is van groot belang.

Kosten
De deelnamekosten bedragen voor leden van de NVKA € 150, voor niet leden € 225 en voor (bedrijfs- en verzekerings)artsen in opleiding (AIOS) geldt een speciaal tarief van € 100.

Early-bird aanbieding
Indien u zich vóór 15 augustus 2016 aanmeldt krijgt u € 25 korting op de deelnamekosten.
Dat geldt voor leden, niet leden en AIOS.

U kunt u zich voor het bijwonen van het congres opgeven met het aanmeldingsformulier congres.
Stacks Image 24
Klik op de folder om de laatste versie te downloaden. Op pagina 2 van de download staat het programma.