2013 alv
Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde

2013 NVKA ALV agenda

Plaats:
NCVB, Hogeschool van Amsterdam, zaal C.4.16 (4e verdieping)

Routebeschrijving:
Vindt u via de website van het NCVB.

Datum:
Vrijdag 20-12-2013

Aanmelding:
Aanmelding voor de ledenvergadering van de NVKA kan via het invullen van het aanmeldingsformulier ALV.

Programma:

11.30 – 12.00: Ontvangst, koffie en registratie

12.00 – 12.05: Opening door de voorzitter Leo Elders

12.05 – 13.00: Reguliere ledenvergadering

  • Vaststellen agenda
  • Mededelingen van het bestuur
  • 2012 NVKA ALV notulen (besluitvormend)
  • Jaarverslag 2013 (informerend)
  • Nieuwe ontwikkelingen: SER advies/ VWS etc.
  • Verslag van de penningsmeester/kascommissie.
  • Verslag wordt tijdens de vergadering uitgedeeld (informerend)
  • Vaststellen begroting voor 2013 (besluitvormend)
  • Vaststellen contributie voor 2014 (besluitvormend)
  • Informatie over jaarcongres 2014 (informerend)
  • Rondvraag
13.00: Sluiting reguliere ledenvergadering

2013 NVKA ALV notulen

Notulen algemene ledenvergadering Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde gehouden op vrijdag 20 december 2013 bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten in Amsterdam.

Aanwezig:
Joke Brinkhuis, David Bruinvels, Derk Bruynzeel, Leo Elders, Roy Gerth van Wijk, Herbert de Jager, Jamil Jamaludin, Chris Kant, Gert van der Laan, Teake Pal, Arnold Schriemer, Jan Siebers, Frits Stam,Josephine ter Steeg, Bert Verhoeven, Paul Vredebregt, André Weel, Peter Wulp, Jurjen Breedijk, Tomas Reida, Cobi van Oostveen, Ida Marsman, Erik Stigter.


1. Opening
De voorzitter, Leo Elders, heet iedereen van harte welkom en dan in het bijzonder de oud bestuursleden Gert van der Laan en Derk Bruynzeel. Helaas heeft medebestuurslidHarma Stenveld zich enkele dagen voor de vergadering moeten afmelden.


2. Mededelingen van het bestuur
Die komen bij diverse andere agendapunten aan de orde en hebben vooral betrekking op door het bestuur het afgelopen jaar ontwikkelde activiteiten gericht op verbetering van de positionering van de klinische arbeidsgeneeskunde in Nederland.


3. 2012 NVKA ALV notulen (besluitvormend)
Redactioneel noch inhoudelijk opmerkingen.


4. Jaarverslag 2013 (besluitvormend)
Er ontspint zich een korte discussie over het jaarcongres. Het kreeg van de aanwezigen een hoge waardering, maar door de kleine opkomst was het financieel resultaat negatief. Dat riep de vraag op of de keus voor een sector gericht thema wel zo verstandig is geweest. Bij de aanwezigen bespeurde men dan ook een voorkeur voor een benadering waarbij het congresthema zich richt op een bepaald klinisch arbeidsgeneeskundig aandachtsgebied. Het voorstel van het bestuur om het jaarcongres 2014 te wijden aan arbeid en revalidatie vindt dan ook weerklank. Wel merkt Gert van der Laan op dat men zich deze dag dan moet concentreren op een aantal subthema’s binnen de revalidatie-geneeskunde zoals de onco-, neuro-, hart- en longrevalidatie.

Er komt geen seniorlidmaatschap

Het secretariaat blijft bij Els vd Putten in Eindhoven.

Verder geen opmerkingen en vragen over het jaarverslag.


5. Landelijke ontwikkelingen rond de KAG.
Het bestuur is het afgelopen jaar in woord en geschrift op diverse plaatsen bezig geweest met de positionering en financiering van de KAG. Samen met het bestuur van de NVAB zijn notities gestuurd naar de ministeries van SZW en VWS, een artikel verschenen in Medisch Contact en is voor de SER, die april 2014 een advies over de inrichting van de arbeidsgerelateerde zorg moet uitbrengen, een visiedocument opgesteld. Met SZW en VWS is gediscussieerd over de kosten aan de hand van een ontwikkeld rekenmodel waarmee een besparing van meerdere miljarden per jaar op vooral de maatschappelijke kosten van ziekte haalbaar lijkt bij structureel inzetten van de klinische arbeidsgenees- kunde. De knelpunten in de huidige situatie werden door Jos Rooyackers (NKAL) in dezelfde bijeenkomst nog weer eens uiteengezet.

Door de aanwezigen wordt vervolgens gediscussieerd over het aanvragen van innovatieve DOT’s. Emcare heeft daar geen goede ervaringen mee. Thomas Rejda benadrukt dat in de oriëntatiefase de steun van verzekeraars al onontbeerlijk is, anders moet de kans van slagen gering worden geacht.

Er zijn door SZW en VWS vragen gesteld over het huidige volume van de KAG. Leo Elders probeert dan via een vragenlijst aan de diverse zorgaanbieders zicht op te krijgen.


6. Media en KAG
De NCRV heeft contact gezocht met de NVKA (Leo Elders) ter voorbereiding over een uitzending gewijd aan de onderrapportage en tekort schieten van de diagnostiek van beroepsziekten. Het zou dan een vervolg moeten zijn op een uitzending die in het teken stond van gezondheidsproblemen die toegeschreven werden aan de toepassing van glas-en steenwol voor woningisolatie. Inmiddels zijn niet alleen Leo Elders maar ook Gert van der Laan en Peter Wulp door de NCRV geïnterviewd. Allen stellen in ieder geval de problematiek van het maken van een goede klinisch arbeidsgeneeskundige beoordeling aan de orde. Het is nog niet duidelijk of en zo ja wanneer de NCRV met een uitzending over dit thema komt.


7. BACO platform
Er zijn nu twee groepen bedrijfsartsen als arbeidsgeneeskundig consulent oncologie (BACO) opgeleid. Allen hebben praktijkstages gevolgd, maar niet iedereen is nu ook daadwerkelijk als BACO werkzaam. Meestal komt dat door financieringsproblematiek. Zes BACO’s zijn structureel in een kliniek werkzaam. Het aanbod van patiënten wisselt onderling nogal. Patiënten en werkgevers oordelen over het algemeen positief over de inschakeling van de BACO. Bert Verhoeven meldt dat Achmea er niet voor voelt om de BACO in de DOT oncologische revalidatie op te nemen, maar gaat wel akkoord met een verwijzing naar een BACO buiten de kliniek. Dat leidt tot zelfverwijzing, welke juridisch niet klopt.

Om het werk van de BACO meer zichtbaarheid te geven, wordt gewerkt aan een publicatie voor TBV.

Na een bijeenkomst met het BACO platform is besloten haar onder de vlag van de NVKA te brengen.


8. KAG in tijdschriften
Leo Elders wijst opnieuw op recente publicaties over de KAG in Medisch Contact en Quintesse.

David Bruinvels merkt op dat de redactie van Medisch Contact geïnteresseerd is in bijzondere samenwerkingsverbanden. Een artikel over de BACO zou daar wellicht goed in passen.


9. Website
De website telt 2000-3000 bezoekers/mnd. Regelmatige bezoekers moeten bij een nieuw bezoek wel klikken op het icoon vernieuwen (F5) om de inhoud van de website te verversen. Anders komt men niet bij nieuw geplaatste informatie.


10. Profielcommissie (voorheen commissie opleiding en registratie)
De Profielcommissie is 11 dec. bijeen geweest. Er ligt nu een opdrachtformulering waarin de commissie gevraagd wordt een plan van aanpak te schrijven voor een profiel van de KAG met bijbehorende competenties en eindtermen van een opleiding, een opleidingsprogramma en een voorstel voor de financiering hiervan. De cie wordt tevens gevraagd om te komen met een voorstel voor de universiteit(en) waar de opleiding kan worden ondergebracht.

Profiel ontwikkeling is mogelijk binnen de KNMG (bijv. jeugarts) of naar een aantekening binnen een beroepsgroep. Voor het verwerven van een de status van een apart specialisme is toestemming van VWS nodig. Dit is een langjarig traject. Maar zoals aangegeven in de opdrachtformulering, er moet nu eerst begonnen worden met het opstellen van een profiel voor de klinisch arbeidsgeneeskundige waarin het aandachtsgebied en de opleidingseisen geformuleerd worden. Er zal daarbij naar verwachting een beroep gedaan moeten worden op externe ervaringsdeskundigheid in het opstellen van zo’n profiel. Het kostenaspect verdient hierbij wel aandacht.


11. Financieel jaarverslag 2012 en begroting 2014
Financieel jaarverslag 2012. De kascommissie bestaande uit de heren H. Miedema en P. Kroon heeft schriftelijk laten weten positief te oordelen over het gevoerde beleid over 2012. Zij stelt de ledenvergadering voor om de financiële jaarrekening conform de door de accountant opgestelde definitief vast te stellen en de penningmeester decharge te verlenen voor het in 2012 gevoerde beleid.

Begroting 2014. De contributie inkomsten gaan naar verwachting omhoog, terwijl de hoogte van de contributie ongewijzigd blijft. Er wordt uitgegaan van een daling van de bestuurskosten. Door het verlies op het jaarcongres en de organisatie van bijeenkomsten van het BACO platform zijn de reserves wel wat afgenomen. Men stemt in met de begroting.


12. NVKA jaarcongres 2014
Thema Arbeid en Revalidatie. Datum: 26 september 2014


13. Rondvraag
André Weel vraagt aandacht voor een op 24 en 25 april 2014 in Rotterdam te houden ICOH congres van de sectie History of Prevention of Occupational and Environmental Dieases, dat in het teken zal staan van het onderwerp : Framing of occupational diseases.

Peter Wulp memoreert de enquête die momenteel door IGZ wordt uitgevoerd bij bedrijfsartsen over het melden van beroepsziekten.


14. Sluiting
Leo Elders sluit om 13.00 de vergadering en dankt iedereen voor zijn/haar inbreng.